Glossaire

all items 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

De "aanbevolen dagelijkse hoeveelheid" is een richtlijn voor de inname van vitamines, vetten en andere voedingsstoffen die opgesteld is op basis van wetenschappelijk onderzoek. De richtlijn maakt het voor de consument eenvoudiger om snel te bepalen hoeveel van een bepaalde voedingsstof hij/zij al geconsumeerd heeft.

ADH

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Dit zijn waarden die de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aangeven voor vitamines, mineralen en vezels. Ze worden op het etiket van een product vermeld.

Antioxidant

Moleculen die oxidatieve stress en vrije radicalen tegen gaan. Vrije radicalen zijn moleculen die verantwoordelijk zijn voor veroudering en bepaalde aandoeningen. Er bestaan meerdere soorten antioxidanten. De meeste antioxidanten in groenten maken deel uit van de familie van carotenoïden, plantaardige kleurstoffen. Meestal geven ze groenten hun kleur.

We onderscheiden:
- Bètacaroteen en lycopeen van de subfamilie van carotenen.
- Luteïne, zeaxanthine en bètacryptoxanthine van de subfamilie van xantofylen.

De bekendste is bètacaroteen, een voorloper van vitamine A (ook wel “provitamine A” genoemd): na omzetting in het lichaam kan bètacaroteen vitamine A produceren. Bètacryptoxanthine is ook een voorloper van vitamine A. Ook andere moleculen hebben een antioxiderende werking en kunnen worden aangetroffen in groenten en fruit: polyfenolen, de vitaminen A, E en C en bepaalde mineralen en sporenelementen (selenium, koper, zink en mangaan).
Voor meer informatie over antioxidanten kunt u terecht in het wetenschappelijke gedeelte van deze website waar een dossier over dit onderwerp gaat.

all items 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z