Glossaire

all items 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Verse groente

Groenten die op geen enkele manier verwerkt zijn. Een betere term voor deze groenten is "rauwe groente", omdat we vaak niet kunnen zeggen hoe "vers" de rauwe groenten nu precies zijn. Het is namelijk goed mogelijk dat de groenten al een paar dagen/weken eerder van het veld gehaald zijn. De term "vers" is in dat geval niet meer zo toepasbaar.

Verwerkte groenten

Met deze term worden groenten bedoeld die op een bepaalde manier bewerkt zijn om ze langer houdbaar te houden. Onder verwerkte groenten vallen : zakjes sla, groenten in blik, diepvriesgroenten en gedroogde groenten.

Vezel

Vezels zijn onderdeel van koolhydraten. Ze hebben verschillende rollen in ons lichaam : reguleren van de spijsvertering, reguleren van de bloedsuikerspiegel, reguleren van de cholesterol.... Het wordt aangeraden om 25 tot 30 gram vezels per dag te consumeren. Meer informatie over vezels kunt u vinden in het wetenschappelijke gedeelte van deze website.

Vitamine

Stof die noodzakelijk is voor alle organismen, waarvan vele niet genoeg tot zich nemen. Het is belangrijk om ze middels voeding te verkrijgen. Er bestaan 13 verschillende vitamines, waarvan vitamine C, pro-vitamine A en vitamine B9 het meeste voorkomen in groenten.

Vitaminegebrek

Een tekort aan vitamines die consequenties heeft voor de gezondheid op korte en lange termijn.

Voedingskunde

Wetenschap die de relatie bestudeert tussen voeding en de effecten op het lichaam op korte en lange termijn.

Voedingsstof

Stof die belangrijk is voor alle organismen. We onderscheiden macro-voedingsstoffen (zoals eiwitten, vetten en koolhydraten) en micro-voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen).

all items 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z