Glossaire

all items 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

De "aanbevolen dagelijkse hoeveelheid" is een richtlijn voor de inname van vitamines, vetten en andere voedingsstoffen die opgesteld is op basis van wetenschappelijk onderzoek. De richtlijn maakt het voor de consument eenvoudiger om snel te bepalen hoeveel van een bepaalde voedingsstof hij/zij al geconsumeerd heeft.

ADH

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Dit zijn waarden die de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aangeven voor vitamines, mineralen en vezels. Ze worden op het etiket van een product vermeld.

Antioxidant

Moleculen die oxidatieve stress en vrije radicalen tegen gaan. Vrije radicalen zijn moleculen die verantwoordelijk zijn voor veroudering en bepaalde aandoeningen. Er bestaan meerdere soorten antioxidanten. De meeste antioxidanten in groenten maken deel uit van de familie van carotenoïden, plantaardige kleurstoffen. Meestal geven ze groenten hun kleur.

We onderscheiden:
- Bètacaroteen en lycopeen van de subfamilie van carotenen.
- Luteïne, zeaxanthine en bètacryptoxanthine van de subfamilie van xantofylen.

De bekendste is bètacaroteen, een voorloper van vitamine A (ook wel “provitamine A” genoemd): na omzetting in het lichaam kan bètacaroteen vitamine A produceren. Bètacryptoxanthine is ook een voorloper van vitamine A. Ook andere moleculen hebben een antioxiderende werking en kunnen worden aangetroffen in groenten en fruit: polyfenolen, de vitaminen A, E en C en bepaalde mineralen en sporenelementen (selenium, koper, zink en mangaan).
Voor meer informatie over antioxidanten kunt u terecht in het wetenschappelijke gedeelte van deze website waar een dossier over dit onderwerp gaat.

Blancheren

Proces waarbij groenten in kokend water of met stoom kort worden gekookt (30 seconden tot 2 minuten). Blancheren zorgt ervoor dat de kleur van de groenten bewaard blijft en zorgt ervoor dat het verouderingsproces van de groenten stopt.

cholesterolspiegel

Hoeveelheid cholesterol dat in het bloed aanwezig is

Conserven

Conserveren is een methode waarbij groenten langere tijd houdbaar zijn.

Enzym

Een enzym is een stof, die de chemische reacties bij organismen versterkt of versnelt. Een goed voorbeeld is de spijsvertering, waarbij voedingsstoffen in kleine stukjes worden afgebroken en verwerkt.

Glycemie

Hoeveelheid glucose in het bloed.

Groene groenten

Groene groenten zijn zonder conserveringsproces niet erg lang houdbaar. In deze categorie vinden we alle groenten met een groene kleur, maar ook groenten met een andere kleur, zoals de knol, paprika, pompoen, asperges....

Groente

Groente is het eetbare gedeelte van een plant.

Invriezen

Proces waarbij groenten razendsnel worden ingevroren bij temperaturen van -30°C tot -40°C.

Luteïne

Luteïne is een antioxidant uit de familie van de carotenen. Luteïne is voornamelijk aanwezig in spinazie.

Lycopeen

Lycopeen is een antioxidant uit de familie van de carotenen. De stof geeft de rode kleur aan voedingsstoffen en zit voornamelijk in tomaten en rose pompelmoes.

Mineralen

Mineralen zijn erg belangrijk voor organismen. Ze zorgen ervoor dat belangrijke functies in het lichaam werken, zoals spieren, zenuwen, etc. Voorbeelden van mineralen zijn calcium, fosfor, magnesium, en ijzer.

Obesitas

Obesitas is een conditie waarbij de natuurlijke energiereserve van organismen, die in vet wordt opgeslagen, gebruikelijke niveaus ver overschrijdt, waardoor er een groot risico op gezondheidsproblemen ontstaat. De BMI (*)  van deze organismen is dan ook groter dan 30.

(*body mass index: verhouding van gewicht en lengte. Berekening is Gewicht / Lengte ². Voorbeeld : een persoon heeft een lengte van 1,70 m en wordt gezien als obesitas als hij een gewicht heeft dat zwaarder is dan 87 kilo.)

Peulvruchten

Peulvruchten worden na de oogst gedroogd en hebben hierdoor een erg lange houdbaarheidsdatum. Ze moeten vaak voor gebruik wellen in water. Peulvruchten bevatten zetmeel, vezels en mineralen : magnesium, fosfor... Voorbeelden zijn bonen, linzen, tuinbonen, spliterwten, groene peulbonen/ flageolets etc.

Polyphenol

Grote familie van meer dan 8000 moleculen, waarvan sommigen antioxidanten zijn. Polyphenol is aanwezig in groente en fruit, maar ook in thee, koffie en chocolade. Voor meer informatie over polyphenols kunt u terecht in het wetenschappelijke gedeelte van deze website.

Portie

"Acceptabele hoeveelheid van een voedingsstof die in één keer geconsumeerd wordt."

Wat betreft de portie voor groente en fruit zijn er per land verschillende richtlijnen opgesteld. Zo is in Nederland de richtlijn : eet 2 ons groenten en 2 stuks fruit. In België en Frankrijk wordt consumenten aangeraden om tenminste 5 stuks fruit en groenten per dag te consumeren.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden in het wetenschappelijke dossier over porties in het professionele gedeelte van deze website.

Sterilisatie

Verwerkingsproces waarbij groenten verwerkt worden tot conserven. De Fransman Nicolas Appert was de uitvinder van dit proces waarbij voedingsproducten gesteriliseerd worden met behulp van warmte.

Verse groente

Groenten die op geen enkele manier verwerkt zijn. Een betere term voor deze groenten is "rauwe groente", omdat we vaak niet kunnen zeggen hoe "vers" de rauwe groenten nu precies zijn. Het is namelijk goed mogelijk dat de groenten al een paar dagen/weken eerder van het veld gehaald zijn. De term "vers" is in dat geval niet meer zo toepasbaar.

Verwerkte groenten

Met deze term worden groenten bedoeld die op een bepaalde manier bewerkt zijn om ze langer houdbaar te houden. Onder verwerkte groenten vallen : zakjes sla, groenten in blik, diepvriesgroenten en gedroogde groenten.

Vezel

Vezels zijn onderdeel van koolhydraten. Ze hebben verschillende rollen in ons lichaam : reguleren van de spijsvertering, reguleren van de bloedsuikerspiegel, reguleren van de cholesterol.... Het wordt aangeraden om 25 tot 30 gram vezels per dag te consumeren. Meer informatie over vezels kunt u vinden in het wetenschappelijke gedeelte van deze website.

Vitamine

Stof die noodzakelijk is voor alle organismen, waarvan vele niet genoeg tot zich nemen. Het is belangrijk om ze middels voeding te verkrijgen. Er bestaan 13 verschillende vitamines, waarvan vitamine C, pro-vitamine A en vitamine B9 het meeste voorkomen in groenten.

Vitaminegebrek

Een tekort aan vitamines die consequenties heeft voor de gezondheid op korte en lange termijn.

Voedingskunde

Wetenschap die de relatie bestudeert tussen voeding en de effecten op het lichaam op korte en lange termijn.

Voedingsstof

Stof die belangrijk is voor alle organismen. We onderscheiden macro-voedingsstoffen (zoals eiwitten, vetten en koolhydraten) en micro-voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen).

Wetenschappelijke dossiers

Dossiers die wetenschappelijk informatie bevatten. U kunt al onze wetenschappelijke dossiers raadplegen in het professionele gedeelte van de website.

Zeaxanthine

Zeaxanthine is een antioxidant en familie van de carotenen. Maïs bevat veel zeaxanthine.  

all items 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z