De EFSA werkt verder aan de harmonisering van voedingsaanbevelingen

De EFSA werkt verder aan de harmonisering van voedingsaanbevelingen

01 augustus 2011

Dat werk moet leiden tot complete voedingsaanbevelingen die onder meer nuttig kunnen zijn voor de etikettering van voedingsproducten, en als leidraad kunnen dienen in Europa voor beslissingen op het gebied van volksgezondheid. In 2010 heeft de EFSA al een eerste reeks DRV’s gepubliceerd voor koolhydraten, voedingsvezels, vetten en water. Op dit moment werkt het instituut aan de aanbevelingen voor energie-inname, eiwitten, vitaminen en mineralen. De resultaten worden nog in 2011 verwacht. Vooralsnog kunnen we de aanbevelingen als volgt samenvatten:

-          De totale koolhydraten moeten 45 tot 60% van de totale energie-inname bedragen, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

-          Een dagelijkse inname van 25 gram voedingsvezels is aangewezen voor een normale werking van de darmen bij volwassenen.

-          De vetten moeten tussen 20 en 35% van de totale energie-inname bedragen; voor baby’s en kleine kinderen gelden andere waarden, omdat die specifieke hoeveelheden nodig hebben om te groeien.

-          Een dagelijkse inname van 250 mg omega-3-vetzuren met lange keten kan bij volwassenen het risico op het ontwikkelen van een hartkwaal verkleinen.

-          Vrouwen zouden elke dag 2 liter water moeten drinken, mannen 2,5 liter.

Bron: www.efsa.europa.eu/fr/topics/topic/drv.htm 

Random tip

De groenten die het rijkste zijn aan vitamine E zijn: Zoete aardappel, spinazie, asperges, kikkererwten en broccoli.

Tags