Hoe slapen de Europese kinderen?

Hoe slapen de Europese kinderen?

01 augustus 2011

Het IDEFICS-onderzoek (Identification and prevention of Dietary- and lifestyle-induced health EFfects In Children and infantS), dat gelijktijdig werd uitgevoerd in acht Europese landen waaronder België (met de Universiteit van Gent), heeft nieuwe gegevens opgeleverd over het slaapgedrag van kinderen van 2 tot 9 jaar oud. Aan het onderzoek namen 8542 kinderen deel, en de resultaten brachten duidelijke verschillen aan het licht. Op enkele uitzonderingen na slapen de kinderen in de Noord-Europese landen het langst. De kleine Belgen slapen het langst (11,2 uur per nacht), in tegenstelling tot de Esten (9,5 uur). Ook de leeftijd is een bepalende factor: bij elke verjaardag verliest een kind gemiddeld 6 minuten slaap. De tijd van het jaar, de blootstelling aan licht, overgewicht, het opleidingsniveau en de levensstijl lijken geen effect te hebben op de slaapduur. Met andere woorden, voornamelijk de cultuur en de omgeving zouden een schadelijke (of gunstige) invloed hebben op een voldoende lange nachtrust voor onze kids…

Bron: Hense S.; Barba G.; Pohlabeln H.; De Henauw S.; Marild S.; Molnar D.; Moreno L.A.; Hadjigeorgiou C.; Veidebaum T.; Ahrens W. Factors that influence weekday sleep duration in European children. SLEEP 2011;34(5):633-639.

 

Random tip

De artisjok is zowel warm, lauw als koud te consumeren. Baby's zijn er dol op gepureerde artisjok, vanwege de zoete smaak en de zachte structuur.

Tags