Gezondheidsmenu's voor senioren

De aanbevolen hoeveelheid groente per dag is 200g, en het is niet zo moeilijk om dat te halen! Lees hier hoe je kunt profiteren van alle het goede van groente.

Senioren

Senioren hebben heel specifieke voedingsbehoeften; zij leven met de contradictie dat zij meer microvoedingsstoffen (vitaminen en mineralen) nodig hebben, terwijl tegelijkertijd hun behoefte aan energie afneemt. Groenten nemen in hun gezondheidsmenu's een belangrijke plaats in.

De specifieke voeding van senioren

De levensverwachting van Europeanen is dankzij de kwaliteit van hun voeding een van de hoogste ter wereld. Tegenwoordig is voeding een belangrijke voorwaarde voor de kwaliteit van het leven. Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van groenten een voorname rol speelt voor deze kwaliteit. De voedingsopnamesystemen worden geleidelijk minder efficiënt: daarom hebben senioren meer voedingsbehoeften. Zij nemen de voeding minder goed op, maar moeten meer consumeren.
Tezelfdertijd hebben zij vaak last van hun tanden en van een gevoelige mond, waardoor zij veelal geen knapperige vruchten en groenten of andere te stevige levensmiddelen meer eten. Uit vele onderzoeken blijkt dat bij een regelmatige, dagelijkse consumptie van groenten hun gezondheid beter blijft.


Er zijn verschillende trucs die u als senior helpen om groenten te kunnen blijven eten:

  •  Eet vooral goed gekookte groenten: asperges en sperziebonen uit blik of pot. Deze zijn even rijk aan vitaminen en mineralen.
  • Trakteer uzelf iedere dag op een soep. De in de bouillon opgeloste vitaminen en mineralen zijn nog beschikbaar en u kunt hiervan profiteren. 
  • Neem voorafjes: salades van bieten of prei zijn heerlijk en gemakkelijk te consumeren. 
  • Eet vooral peulvruchten: zij bevatten heel veel mineralen, vezels en spoorelementen . Linzensalade is een heerlijk voorafje.

Tip

Het koken van groenten vernietigd niet alles : koken zorgt ervoor dat vezels zachter worden, zodat ze beter verteerbaar zijn. Daarnaast blijft nog een hoog gehalte van vitamines behouden.

Tags